Hürrem Sultanın Hayatı

hurrem sultan

Hürrem Sultan

Hürrem Haseki Sultan (d.1506 Lehistan, ö.15 Nisan 1558,İstanbul) Osmanlı padişahı I.Süleyman’ın nikahlı eşi ve sonraki padişah II.Selim’in annesidir.
Osmanlı sarayına gelene kadarki hayatına dair kesin bir bilgi yoktur. Lehistan Krallığı’nın sınırları içerisinde bulunan Rohatyn’da doğdu . Henüz 14 yaşındayken 1520 yılında Tatar akıncılar tarafından kaçırılmış ve Kırım hanının himayesine girmiştir. Daha sonra Osmanlı sarayına sunulmuştur.16.yüzyıl kaynaklarına göre kızlık ismi bilinmiyordu ama daha sonra 19.yüzyıl Ukrayna kayıtlarına göre Anastasia Polonyalıların geleneğinde , Alexsandra Lisowska olarak bilinir. Genelde Hürrem Sultan olarak bilinir ; Türkçe’de anlamı neşeli ve soylu demektir. Hürrem Sultan saraya getirildiğinde Kanuni Sultan Süleyman Manisa’da sancak görevinde ve Mahidevran Sultan ile evliydi. Bu evliliğinden Mustafa adında bir çocukları vardı. Hürrem güzelliğiyle ve zekasıyla , Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta çıkışından kısa bir süre sonra dikkatini çeker. Hürrem, Kanuni Sultan Süleyman ile ilişkisinden Mehmet adında bir Şehzade doğurur ve sarayda etkili olmaya başlar . Hürrem Sultan ve Mahidevran Sultan arasında entrika dolu bir rekabet başlar .
Mahidevran Sultan tahtın veliahtı gözüyle bakılan Şehzade Mustafa’nın annesi olarak Ayşe Hafza Sultan’ın ölümünden sonra haremi yönetmek ister ama Şehzade Mehmet’ten sonra Selim, Bayazid, Cihangir adlı 3 şehzade ve Mihrimah adlı kız çocuk dünyaya getiren Hürrem Sultan, haremi ona bırakmaz ve tüm kontrolu ele geçirir.
Hürrem Sultan kendi şehzadelerinden birinin tahta geçmesini istiyordu. Ama bunun önünde iki büyük engel vardı. Biri Şehzade Mustafa biri de Şehzade Mustafa’yı destekleyen Pargalı Damat İbrahim Paşa’dır. Sadrazam İbrahim Paşa iftar bahanesiyle saraya çağırılarak 6 Mart 1536 tarihinde boğdurularak öldürülmüştür. Çocukluğundan beri Kanuni’nin yakın arkadaşı ve danışmaı olan İbrahim Paşa’nın ölümü Hürrem Sultanın işini kolaylaştırmıştır.
Hürrem Sultan kızı Mihrimah Sultan’ı Rüstem Paşa’yla evlendirerek kendisine yönetim içinden destek bulmuştur. Rüstem Paşa, Şehzade Mustafa’nın yaşlı babasını tahtan indirmek için İranı şahı Tahmasp ile iletişim halinde olduğunu gösteren sahte mektuplar üretip Şehzade Mustafa’nın ölümünde büyük rol oynamıştır.
Artık Hürrem Sultan karşısında hiçbir engel kalmamıştır ve kendi şehzadelerinden biri veliaht olarak atanacaktır. Hürrem Sultan o güne kadar Osmanlı tarihinde görülmemiş kadar dış siyasetle ilgilenmiştir. Hatta Kanuni, İran Seferinde iken Lehistan tahtına yeni çıkan krala tebrik mesajı yollamıştır.
Hürrem Sultan yaşadığı dönemde birçok hayır işine girmiş , kutsal mekanlara yardımda bulunmuş ve değişik yerlere camiler yaptırmıştır. Oğullarını tahtı varis yapmayı başaran Hürrem Sultan 15 Nisan 1558 yılında vefat etmiştir. Kuşkusuz Osmanlı tarihinde adı en fazla konuşulan ve tartışılan hasekidir

Bu yazı Kanuni Sultan Süleyman I. (1520-1566), Selim II. (1566-1574) kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Hürrem Sultanın Hayatı için bir cevap

  1. ferdi der ki:

    zamanın en akıllı kadınlarından biri hürrem sultan. herkes sizi dizilerden öğreniyor belki ama ben hepinizin hayatını okudum. Allah razı olsun sizlerden. Nur içinde yatın inşallah.

Yorumlar kapalı.